|
Cowboy og western gear og andet udstyr til linedance og drengerøve.
Foto: Lotte Høj |
Cowboy og western gear
Uanset om man danser linedance eller bare er til countrymusik, har der altid været en facination af cowboytøj, om ikke andet så fra barndommen hvor man legede cowboy og indianer. Dette er første artikel i en serie, som kommer til at strække sig over efteråret, hvor vi gennemgår forskellige typer cowboy og western udstyr fra cowboyhatte og cowboystøvler, over rodeoskjorter, bolotie og sporer. Artiklerne, som går i dybden og fortæller om historie og praktisk brug vil komme i løbet af efteråret, den første artikel om cowboyhatte kommer i starten af september 2007, og siden følger artikler om cowboystøvler, cowboyskjorter, cowboybukser, bolotie, sporer og hvad vi ellers finder på...
Cowboyhatte
Det mest kendetegnende ved en cowboy er nok hatten, uanset hvordan man ellers er klædt, signalerer en cowboyhat westen og countrymusik. Faktisk i så høj grad at man taler om countrymusikere som f.eks. Alan Jackson og Brooks & Dunn som "hat acts", hvilket betyder at musikken nok er country, men uden hatten kunne man forveksle den med pop. Cowboyhatten er om neget, nationalbeklædning i det sydlige og vestlige USA, og på gaden i Nashville, Fort Worth eller Austin ser man alle typer mennesker med cowboyhat, det er ret cool.
Cowboyhatte har inspiration fra mexikansk sombrero, US Army hatte og så er den først og fremmest praktisk. Cowboyhatten beskytter mod sol og regn, den brede skygge og hattepuld som var designet til at ride i høj hastighed, således at vindmodstanden minimeredes gjorde at det hurtigt blev den foretrukne hovedbeklædning blandt cowboys. Der findes en mængde forskellige former på cowboyhatte, i praksis kom de fleste dog til at se ens ud efter en uges i regn, støv og blæst og ikke mindst det faktum at hatten blev flad og skæv af en hårdhændet behandling.
Stetson er cowboyhattenes Rolls Royce. Stetson har lavet cowboyhatte i mere end 140 år og hattene er stadig noget af det ypperste håndværk der fås. Stetson cowboyhatte bliver stadig fremstillet efter gamle traditioner, hvor filten presses i form og undergår ni processer inden hatten kan få påsyet Stetson mærket.
Cowboystøvler
Cowboystøvler gør cowboyhatte rangen stridig som det mest udbredte symbol på det at være cowboy eller, i dag, at bo i det sydlige og vestlige USA. Ved festlige lejligheder som county Fairs, Rodeos og nationale helligdage er cowboystøvler en del af festtøjet. Dette står i kontrast til den gang cowboystøvler først og fremmest var praktiske. Cowboystøvler har spids en spids snude som er let at få i enstigbøjle, høj hæl som sidder godt fast i stigbøjlen og så er den af tykt læder som beskytter mod kulde og klapperslangebid.
Der findes mange gode producenter af cowboystøvler, selv har jeg et par Sendra cowboystøvler, lavet i Spanien og købt hos Lædersmeden i Kbh, og det er absolut topkvalitet. Cowboystøvler fås i mange prislag og generelt ser det ud som om der er fin sammenhæng mellem pris og kvalitet, uden at lægge hovedet på bloggen, vil jeg påstå at man ikke får et par ordentlige cowboystøvler til under 1000 kroner.
Cowboyskjorter
Cowboyskjorter leder tanken hen på blå denim skjorter, skjorter i samme stof som cowboybukser, bare lidt blødere. Cowboyskjorter er dog et vidt begreb. De nævnte blå denimskjorter, skjorter med mønstre som skovmandsskjorter og rodeoskjorter er bare nogle af de variationer der findes. Til barn dance i midtvesten og til rodeo bruges ofte spraglede skjorter med frynser og motiver fra det vilde west. Mange linedance klubber bruger ensfarvede skjorter i samme form og ofte med linedanceklubbens logo og nutidens cowboys bruger alle mulige skjorter. For mange ægte cowboys og farmere er cowboyhat og cowboyskjorte i dagligdagen byttet ud med kasket og t-shirt.
Andre typer western gear
Bolotie, det tynde cowboyslips, bestående af et stykke lædersnor og et smykke til at samle det i skjortekraven.
Cowboy bælte, med motiver fra det vilde vesten, mønter, indianerfigurer o.lign.
Cowboybukser, her koncentrerer vi os om de traditionelle modeller og mærker.
Skrevet af: Peter Ulstrup Hansen
|