| Musik | Danse | Scenen | Rejser | Hall of Fame | Country Life | Nyheder | Links | Country World |
Line dance
Danseartikler
Step Sheets
Line klubber
Bornholm
København
Sjælland
Lolland-Falster
Fyn
Sønderjylland
Midt øst-vest-Jylland
Nordjylland
Square dance
Dansetrin
Square klubber
Danmark
Tålmodighed er en dyd
”Tålmodighed er en dyd som instruktør”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
”Tålmodighed er en dyd som instruktør”

Når man underviser begyndere, er det vigtigt at udvælge danse således, at hver gang danserne lærer en ny dans, så er der også et nyt trin eller to i dansen, på den måde bliver det ikke kedeligt for danserne, der vil hele tiden være udfordring, Begynd altid med et par små nemme danse, med Wine, toe strut, jazz box, chasse og shuffle, læg derefter danse på med coaster step, kick ball change, montery turn osv. Og pas på med for svære trin kombinationer i starten. På den måde kan danserne følge med, man giver dem ikke for meget på EN gang, det er vigtigt. Vælg også ”ørehængere” til musik til de første danse, hermed får dine dansere en rigtig god start på linedancen, de bliver glade og positive, og glæder sig til næste gang de skal til dans.
 
 
Pas på tempoet
 
Pas på med undervisnings tempoet, gå langsomt frem, danserne skal have tid til at lære trinene, de skal have tid til at forstå osv. ”Tålmodighed er en dyd som instruktør” undervis hellere trinene en gang for meget end en gang for lidt, du vil opleve hvor glade dine dansere bliver. Del dansen op i blokke, undervis blok efter blok (om nødvendigt så del op i mindre blokke), sæt herefter blokkene sammen, gennemgå dansen på ALLE 4 vægge, i passende tempo, vær obs på svære passager i dansen, gennemgå overgangen fra slutningen af dansen til starten grundigt, sæt herefter alle væggene sammen, Sæt tempoet ned ved overgangen til ny væg (du styrer danserne/tempoet med din cuing) du hjælper dine dansere godt på vej, hvis du cuer både med ord, tal og kropssprog, tæller dansen korrekt ind så alle starter på EN gang. HUSK på du selv har været begynder engang, og læg mærke til, der hvor det går galt for dine dansere, er højst sansynligt der hvor det også gik galt for dig selv, vær obs på det, og sæt tempoet ned. Forklar, fortæl, vis, vær positiv ”det smitter” og lad danserne prøve, det virker. Undlad at fortælle om tags, restart osv, indtil alle kan dansen. Men husk dog at få evt tags osv. med inden der danses til musik, det er vigtigt.

Lyt til dine dansere, spørg om de er med, eller om noget skal gennem gås en gang til, det er meget vigtigt at danserne er klar over at der ikke er nogen skam i at spørge om noget eller få et trin gennemgået en ekstra gang, uden at de føler de er ”dumme ”fortæl dem det. Du kan som instruktør træne dig selv op til at se/fornemme om danserne er med eller ej, selvom du står med ryggen til dem
Når dansen er udlært, og alle er med på trinene osv., sættes der musik på, og du vil se at dine dansere nu KAN danse dansen, netop fordi du ikke bare tonsede der ud ad, de smiler og er glade, og du ved, du gjorde det rigtigt…dans den så lige en gang mere.

Let øvede bliver øvede, men ikke før de selv er klar til det

Pas på ikke at overvurdere dine let øvede dansere, men undervurder dem heller ikke, mange instruktører er tilbøjelige til enten det ene eller det andet, fordi danserne her ligger lige midt i mellem. Ofte går det rigtig godt på et let øvet hold, giv dem en enkelt dans ind i mellem, der ”rykker” lidt mere. Let øvede dansere mangler jo stadig at lære en del trin og ikke mindst trin kombinationer, det er også meget vigtigt her at det ikke går for stærkt med indlæringen. Husk at spørge om de kan trinene, hvis der er et trin i dansen der ikke anvendes så ofte. Også her PAS på med tempoet, langsomt, sikkert, roligt tempo, hele vejen rundt ind til alle er med. Let øvede dansere vil også gerne have udfordring, men pas alligevel på med at give dem alt for svære danse, alle lærer jo ikke lige hurtigt, HUSK du underviser en hel gruppe.

Når vi så kommer til de øvede dansere, er reglerne de samme. Pas igen på med tempoet, hav selv styr på din dans og ikke mindst tællingen. Her kan danserne jo de fleste af trinene i forvejen, men svære trin kombinationer og passager i dansen kan volde problemer, selv for en øvet danser, det er meget vigtigt at man er omhyggelig med at undervise i disse passager.

Hav styr på din dans

Lær dansen selv, i god tid inden du skal undervise i den, når du så kan dansen, så øv dig i at undervise den, tæl den igennem igen og igen, øv dig i at cue, mens du selv danser der hjemme på stuegulvet. Når man underviser i sværere danse kan man nemt selv miste orienteringen/koncentrationen, hermed mister du ”styringen”, du svigter, du er ikke helt sikker på hvor du er i dansen osv. Du virker pludselig usikker, det mærker dine dansere straks, og hvad sker der………….danserne svigter også.

Men er du der imod velforberedt, du kan selv dansen 100 %, du har styr på de forskellige blokke, du har styr på tællingen og indtællingen, du er obs på evt. svære passager/trinkombinationer, overgang til ny væg, grundig gennemgang af tags, restart osv. du står IKKE med step sheet i hånden, SÅ ”styrer du”, du giver udtryk for sikkerhed, og danserne er trygge og klar til at modtage indlæring, efter din positive præsentation af din dans.
Så derfor, forbered dig godt hver eneste gang du skal undervise en dans, også selv om du har undervist dansen tidligere, undervis ikke en dans du ikke er sikker på, vælg en anden, og tag den op på et senere tidspunkt.
Gør det ikke bare for dansernes skyld, men også for din egen.
 
 
Som instruktør er det vigtigt hele vejen igennem ikke at glemme sig selv, og ens egne behov, du skal kunne lide det, du giver videre til andre, ellers ”sælger” det ikke. Tænk på hvor meget tid du som instruktør bruger på bare en enkelt dans inden du udlærer den, du bruger langt mere tid og energi på dansen end dine dansere gør, derfor er det vigtigt at du ikke glemmer dig selv, og kun opfylder andres behov.

Skrevet af: Marie Sørensen

> Tilbage til Line dance artikler Udgivet: 05-04-2006
 
Nyhedsbrev
Fede Annoncer
Det skal fejres
Jean Shepard
21-11-1931
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright 2024 Country World
Login | Registrering | Kontakt | Sitemap | Powered by CMS2K | Countrymusik | Country | English
Linedance | Square dance | Country Hall of Fame | Country Life | Country kalender | Nyheder | Country World
Country World - Gunløgsgade 21, 4.tv. - 2300 København S